SENZ Dapur Elektrik FAQ (Bahasa Malaysia)

(1)
Q: Di mana dapur elektrik SENZ dibuat?
A: Kecuali model SZ-RI3200i dan RC3300i, semua dapur elektrik kami menggunakan kaca Seramik Jerman dan Elmen Pemanas Jerman E.G.O dan ia dipasang di kilang kami di China.

(2)
Q: Apakah perbezaan dapur induction dengan dapur ceramic?
A: Hanya periuk memasak yang berasaskan logam seperti stainless steel, alat memasak logam boleh digunakan dalam dapur induction. Sekiranya magnet boleh dipasang di bahagian bawah periuk memasak, ini bermaksud peralatan periuk memasak boleh digunakan dalam dapur induction. Dapur ceramic boleh digunakan pada semua jenis periuk memasak seperti periuk kaca, periuk tanah liat, seramik, stainless steel dan lain-lain, seperti dapur gas.

Sila rujuk video ini mengenai perbezaan dapur induction dan dapur ceramic: https://youtu.be/rPwZlyfdNi8

(3)
Q: Dapur mana yang lebih baik? Dapur induction atau ceramic?
A: Kami akan mencadangkan anda untuk memilih dapur ceramic sekiranya anda kerap memasak. Bukan hanya dapur ceramic yang dapat digunakan dalam semua jenis periuk memasak yang berbeza, kepanasan memasak yang paling tinggi ialah 574°C, lebih tinggi daripada dapur gas tradisional. Selain itu, ia dapat digunakan untuk memanggang, BBQ dan juga untuk menggantikan slow cooker anda kerana anda dapat mengatur pemasa hingga 24 jam; dapur akan mati secara automatic apabila mencapai masa yang ditetapkan. Sila rujuk video ini mengenai fungsi periuk ceramic: https://youtu.be/xL-nhpaBoyU

(4)
Q: Adakah dapur elektrik SENZ menggunakan banyak tenaga?

A: Dapur elektrik kami dilengkapi dengan sensor inverter, penggunaan elektrik setiap jam serendah RM 0.20 sejam *. Sila rujuk video ini mengenai cara mengira penggunaan elektrik: https://youtu.be/f44CJtdZdu0

(5)
Q: Berapakah kepanasan memasak tertinggi untuk dapur elektrik SENZ? Adakah panas memasak cukup kuat?
A:  Panas memasak tertinggi untuk dapur ceramic SENZ adalah sehingga 574°C; suhu memask untuk dapur gas tradisional ialah sekitar 400°C to 450°C.

(6)
Q: Apakah perbezaan dapur elektrik SENZ dengan lain?
A:  Tahap kuasa tertinggi yang boleh kita naikkan hingga 12 tahap, kepanasan memasak tertinggi boleh mencapai 574°C, tidak seperti dapur elektrik yang lain, kuasa tertinggi yang dapat dicapai adalah hanya 9 tahap.

(7)
Q: Bagaimana membersihkan permukaan dapur elektrik?
A: Sila rujuk video ini: https://youtu.be/nGPzPGkoxv4

(8)
Q:  Adakah kuali bulat dapat digunakan dalam dapur elektrik SENZ?
A: Rak kuali diperlukan jika anda ingin menggunakan kuali bulat di dalam dapur elektrik kami. Anda disyorkan untuk menggunakan kuali asas rata. Anda boleh membeli rak kuali dari sini: https://www.senz.com.my/product/metal-wok-rack/       

(9)
Q: Antara dapur induction dan dapur ceramic, yang mana satu menpunyai suhu memasak yang lebih tinggi?
A: Panas memasak tertinggi untuk dapur ceramic adalah hingga 574°C, the haba memasak tertinggi untuk dapur induction aruhan hanya 240°C.

(10)
Q: Antara dapur induction dan dapur ceramic, yang mana satu akan menghasilkan haba lebih cepat?
A: Dapur induction akan menghasilkan haba lebih cepat kearna menggunakan teknologi elektromagnetik untuk memanaskan, ia hanya akan menghasilkan haba apabila bersentuhan dengan objek logam.

(11)
Q: Permukaan kaca yang manakah akan menjadi panas?
A:  Dapur ceramic. Lampu merah dapat dilihat semasa anda menghidupkan dapur ceramic, sama seperti dapur gas. Bagi dapur induction, lampu merah tidak dapat dilihat ketika anda menghidupkan dan haba hanya akan dihasilkan apabila periuk logam diletakkan di atas. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa permukaan kaca untuk dapur induction juga akan menjadi panas ketika telah memasak selama lebih dari 30 minit.

(12)
Q: Apakah cirri keselamatan dapur elektrik SENZ?
A: 1) Anda perlu menekan dan menahan selama 5 saat untuk menghidupkan dapur dan juga dilengkapi dengan fungsi kunci anak. 2) Dapur elektrik kami akan mati secara automatic sekiranya tidak mengesan operasi dalam 60 minit; elemen pemanasan juga akan dimatikan secara automatic sekiranya ia mengesan panas tinggi yang tidak biasa.

(13)
Q: Model SENZ mana yang merupakan dapur induction dan yang mana dapur ceramic?
A:  Kecuali SZ-RI3200i adalah dapur 2 in 1, dapur induction + ceramic, semua model SENZ adalah dapur ceramic: Untuk lebih banyak maklumat produk, anda boleh pergi ke: https://www.senz.com.my/product-category/electric-stove/

(14)
Q: Soket apa yang digunak dapur elektrik SENZ?
A: Semua dapur cerami berganda menggunakan soket 15amp, kecuali model SZ-RI3200i dan SZ-RC110 yang menggunakan soket 13amp.

(15)
Q: Berapakan tempoh warranty untuk produk SENZ?
A: Kami memberikan produk warranty selama 1 tahun untuk semua produk kami dan kami menyediakan perkhidmatan di lokasi di seluruh West Malaysia.        

(16)
Q: Saya terdapat kod ralat “E1” atau “E0” pada dapur induction saya, apa maksudnya?
A: Ini biasanya bermaksud:
1) anda tidak meletakkan sebarang periuk memasak di atas dapur induction setelah anda menghidupkan dapur
2) anda telah menggunakan periuk memasak yang tidak sesuai. Anda boleh merujuk video ini untuk mengetahui apa periuk memasak yang boleh digukan pada dapur indction:

1) SZ-RI3200i https://youtu.be/rPwZlyfdNi8
2) SZ-RI230i:  https://youtu.be/eChuF0Q_anU

(17)
Q: Saya ingin menukar ke dapur elektrik SENZ. Tetapi saya sudah ada lubang, apa yang boleh saya lakukan?
A: Kami mempunyai build-in frame dan free standing frame, sama ada lubang binaan anda terlalu besar atau terlalu kecil, anda boleh menggunakan frame kami untuk menyelesaikan masalah. Anda boleh merujuk video ini untuk penggunan frame: https://youtu.be/AA_nP-0IRo8